НАБУ повідомило про підозру ексраднику Офісу президента у справі про корупцію в "Укрзалізниці"

артем,шило

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомило про підозру колишньому позаштатному раднику Офісу президента, працівнику Служби безпеки Артему Шилу та ще шістьом особам у заволодінні 94,8 млн грн АТ "Укрзалізниця" при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ, не називаючи прізвищ підозрюваних. Проте відомо, що напередодні у цій справі затриманий Артем Шило, який донедавна очолював управління СБУ, а до того був позаштатним радником Офісу президента.

За даними слідства, він очолював організовану злочинну групу, створену у 2021 році з метою контролю за діяльністю та грошовими потоками "Укрзалізниці".

Як встановило слідство, у червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб "Укрзалізниці" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія ж контролювалась громадянином Білорусі.

"Лідер групи організував підготовку та направлення до "Укрзалізниці" листа "Щодо загроз державній безпеці", який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Втім справжньою загрозою стало те, що він при цьому проігнорував громадянство контролера компанії та його зв’язки з РФ", – наголошують у НАБУ.

Внаслідок цих дій у тендері "Укрзалізниці" перемогла зареєстрована в Болгарії підконтрольна організаторам схеми фірма-прокладка, яка купила трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродала їх в Україну вдвічі дорожче.

"Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд", – додали у НАБУ.

Наразі про підозру повідомили 7 особам:

  • лідеру організованої групи;
  • двом учасникам організованої групи;
  • колишньому заступнику Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця";
  • заступнику директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ "Укрзалізниця";
  • особі, яка діяла від імені власника компанії-постачальника;
  • підлеглому лідера організованої групи.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Крім того, завдяки діям детективів та прокурорів суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника. Наразі вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи.

У НАБУ додали, що лідеру організованої групи також повідомили про підозру у заволодінні 117 млн грн при закупівлі кабелів АТ "Укрзалізниця", яке НАБУ і САП викрили у березні цього року. Щодо цієї справи у САП повідомляли, що з 2021 року закупівлі "Укрзалізниці" контролював тіньовий "бекофіс", який викрили правоохоронці. Зауважимо, що з квітня 2021 року по кінець лютого 2023 року "Укрзалізницю" очолював Олександр Камишін, на цій посаді його змінив Євген Лященко.

Автор: Михайло Орлюк