Суд дозволив заочне розслідування проти сина Гладковського, він втік з України ще у минулому році

игорь,гладковский

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) надав дозвіл на проведення заочного розслідування стосовно сина колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря і ексголови "Укроборонпрому" Павла Букіна у справі про зловживання на 13 млн₴

Відповідне рішення суд ухвалив 14 грудня, повідомляє "Слово і діло".

"Клопотання задовольнити. Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно (Гладковського, – ред.), який підозрюється, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 209 КК України, та (Павла Букіна, – ред.), який підозрюється, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України", – йдеться в рішенні.

Як повідомлялося, 20 листопада ВАКС заочно арештував Ігоря Гладковського у цій справі. Однак Апеляційна палата ВАКС скасувала це рішення на прохання адвокатів підозрюваного.

Водночас суд відмовився заочно взяти під варту колишнього гендиректора "Укроборонпрому" Павла Букіна.

Під час судового засідання у травні з’ясувалося, що Ігор Гладковський ще у першій половині 2022 року виїхав за кордон нібито через службову необхідність. За даними ЗМІ, він перебував чи перебуває в іспанській Марбельї, де його батько Олег Гладковський має віллу.

Читайте також: Корупція в "Укроборонпромі": Син Гладковського виїхав за кордон, а у його справі сплив строк давності

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру Гладковському-молодшому і Павлу Букіну, який на час вчинення злочину обіймав посаду гендиректора "Укрспецекспорту" . Слідство встановило, що Букін, зловживаючи своїм службовим становищем, уклав договір із компанією, підконтрольною сину експершого заступника секретаря РНБО, про придбання бортового радіоелектронного обладнання (висотомірів) за цінами, умисно завищеними майже у 7 разів (близько 450 тисяч доларів).

Нагадаймо, у лютому 2019 року команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила розслідування, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син екс-першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (раніше мали прізвище Свинарчук), разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними у два-чотири рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн₴

Автор: Михайло Орлюк