"Газова справа": ВАКС присудив екснардепу-втікачу Онищенку 15 років в’язниці (оновлено)

онищенко,александр

Вищий антикорупційний суд оголосив вирок колишньому народному депутату Олександру Онищенку – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його визнали винним в організації так званої "газової справи" – однієї з наймасштабніших корупційних схем в історії України, унаслідок якої "Укргазвидобування" отримала 740 млн грн збитків.

Про це повідомили Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Центр протидії корупції.

Крім того, 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримала його фінансова директорка Олена Павленко.

"15 та 12 років позбавлення волі з конфіскацією – колегія суддів ВАКС оголосила вирок народному депутату України VII скликання та його фінансовому директору, обвинувачених у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування", – йдеться у повідомленні САП.

У САП уточнили, що суд ухвалив конфіскувати в Онищенка чотири земельні ділянки, автомобіль, корпоративні права, кошти на банківських рахунках.

Так, суд ухвалив конфіскувати три земельні ділянки загальною площею 60 тис. кв. м, розташовані в місті Українка Київської області, земельну ділянку в селищі Козин в Обухівському районі Київської області та об’єкт незавершеного будівництва, що розташований на ній, автомобіль Mercedes-Benz S 500l 4Matic.

Крім цього, під конфіскацію потрапляють корпоративні права в статутному капіталі ТОВ Фірма "ХАС" на суму 1,06 млн грн, ТОВ "Топ Юкрейн" на суму 90 тис. грн, ТОВ "Кінно-спортивний комплекс "Олімпік" на суму 1 тис. грн; ТОВ "Природні Ресурси +" на суму 600₴

Також в екснардепа буде конфісковано кошти на банківських рахунках, відкритих у ПАТ "Діамант Банк", КБ "Приватбанк", ПАТ "Діамантбанк", кошти, розміщені на депозитних субрахунках, відкритих у банківській установі LAS Trasta komercbanka (Латвійська Республіка), кошти, розміщені на рахунку, відкритому в банківській установі РФ.

Крім цього, буде конфісковано мисливський карабін калібру 30-06 Springfield (7,62x63) моделі Blaser R 93 із пристроєм для зниження звуку пострілів (саундмодератор) BR Toute T12, 41 патрон, із маркувальними позначеннями RWS 30-06 та ювелірні прикраси.

Зазначено, що суд на підставі ст. 96-2 КК України ухвалив застосувати захід кримінально-правового характеру у вигляді спеціальної конфіскації та конфіскувати корпоративні права у статутному капіталі ТОВ Фірма "ХАС" на суму 1,58 млн грн, кошти в розмірі $7,37 тис., розміщені на рахунку, відкритому в банківській установі AS PrivatBank (Латвійська Республіка) компанією Ostexpert Limited, корпоративні права компанії Fastilo Traiding LTD у статутному капіталі ТОВ "Надра Геоцентр" на суму 25,29 млн грн та у статутному капіталі ТОВ "Карпатнадраінвест" на суму 1,99 тис.₴

Норми про спеціальну конфіскацію будуть також застосовані до нежитлових приміщень загальною площею 535 кв. м за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 27-Б, і коштів, вилучених під час обшуку 19 жовтня 2016 року в приміщенні ПАТ "БТА Банк" з індивідуального банківського сейфа №18 у сумі $600 тис.

Зазначено, що в цій частині вирок не підлягає примусовому виконанню, оскільки ці кошти вже вилучено у власність держави відповідно до наказу голови Головного управління розвідки Міноборони №81 від 19 червня 2023 року "Про примусове відчуження майна для потреб держави в умовах воєнного стану".

Справа Онищенка

За версією слідства, народний депутат Олександр Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу.

Через це "Укргазвидобування" зазнало збитків у понад 740 млн₴

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. З-поміж них – двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта – працівники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Зазначимо, що Онищенко переховується від правосуддя з 2016 року, а у жовтні 2021-го отримав громадянство РФ.

Автор: Юлiя Недашківська