Американські санкції змусили РФ згорнути свій найбільший газовий проєкт «Арктик»

Читать на русском

Американські санкції змусили РФ згорнути свій найбільший газовий проєкт «Арктик»

Американські санкції змусили РФ згорнути свій найбільший газовий проєкт «Арктик»

Західні санкції обмежили РФ доступ до танкерів льодового класу.

Компанія "Новатек" змушена згорнути свій величезний проєкт "Арктик СПГ-2" після того, як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу, і натомість зосередиться на розвитку свого проєкту в порту Мурманськ, що незамерзає.

Про це повідомляє Reuters.

Проєкт "Арктик СПГ-2" мав стати найбільшим подібним заводом у Росії з кінцевою продуктивністю 19,8 млн тонн СПГ на рік і 1,6 млн тонн стабільного газового конденсату на рік на трьох лініях.

Компанія розпочала виробництво зрідженого природного газу (ЗПГ) на першій лінії "Арктик СПГ-2" у грудні, але відстала від графіка поставок перших партій газу з проєкту через брак газовозів льодового класу.

Джерела повідомили, що на заводі зараз призупинено перетворення метану на рідину при температурі мінус 163 за Цельсієм.

Друга та третя лінії мали розпочати роботу у 2024 та 2026 роках відповідно, а друга виробнича лінія зараз будується на заводі у Білокам’янці Мурманської області.

Однак натомість третя черга може бути використана на Мурманському заводі ЗПГ, про який "Новатек" оголосив у червні минулого року.

"Розглядається варіант відправки влітку другої гравітаційної платформи для "Арктик СПГ-2", а для "Мурманська СПГ" використовувати третю", – повідомило джерело, знайоме з планами.

Новий проєкт

Планується, що проєкт "Мурманськ СПГ" буде навіть більшим, ніж "Арктик СПГ-2", з кінцевою продуктивністю 20,4 млн тонн на рік. Планується, що виробництво перших двох ліній буде запущено до кінця 2027, а запуск останньої лінії заплановано на 2029 рік.

Однією з переваг Мурманського проєкту порівняно з "Арктик СПГ-2" стане доступ до незамерзаючого порту в Баренцевому морі.

"Всю увагу зараз на Мурманську, танкери льодового класу там не потрібні", – сказало джерело.

Санкції США

Плани щодо "Арктик СПГ-2" ускладнилися минулого року, коли його було включено до західних санкцій через вторгнення Росії в Україну, що спонукало іноземних акціонерів заморозити участь, а "Новатек" – оголосити про форс-мажорні обставини.

Помічник держсекретаря США з питань енергетики Джеффрі Пайєтт заявляв, що Вашингтон має на меті "задушити" цей проєкт РФ.

"Новатеку" також не вдалося забезпечити достатню кількість газовозів льодового класу, оскільки іноземні партнери були відлякані санкціями.

Голова компанії TotalEnergies, учасника проєкту "Арктик СПГ-2" заявив у лютому, що третю чергу проєкту було припинено, але другу чергу, швидше за все, буде встановлено.