Ціни на продовольство у світі зросли вперше за сім місяців. Найбільше

магазин,продукти

Світові ціни на продовольство в березні 2024 року збільшилися на 1,1%, що стало першим зростанням за останні сім місяців.

Про це йдеться у свіжому огляді Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), передає LIGA.net.

"Індекс продовольчих цін FАО в березні склав 118,3 пункта, що на 7,7% нижче від відповідного показника рік тому", – сказано в повідомленні.

Найбільше у березні – на 8% порівняно з лютим – зріс індекс цін на олію, досягнувши річного максимуму. Цьому сприяло збільшення котирувань пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії.

Світові ціни на пальмову олію зросли через сезонне скорочення виробництва в провідних країнах-виробниках та стійкий внутрішній попит у Південно-Східній Азії, тоді як ціни на соєву олію відновилися після багаторічного зниження завдяки високому попиту з боку біопаливного сектору, зокрема в Бразилії та США.

Індекс цін на молочні продукти зростає шостий місяць поспіль, збільшившись на 2,9% порівняно з лютим. Це, зазначає ФАО, зумовлено зростанням світових цін на сир та вершкове масло.

Індекс цін на м’ясо також зріс, збільшившись на 1,7% порівняно з попереднім місяцем.

Водночас індекс цін на зернові знизився на 2,6%, що в середньому на 20% нижче за його значення в березні 2023 року. Падіння спричинене зниженням світових експортних цін на пшеницю. Експортні ціни на кукурудзу в березні, навпаки, зросли, частково через логістичні труднощі в Україні. А індекс цін на рис знизився на 1,7% на тлі зниження світового імпортного попиту.

Порівняно з лютим на 5,4% знизився індекс цін на цукор. Це сталося внаслідок зростання прогнозу виробництва цукру в Індії на 2023/24 рік та покращенням темпів збирання врожаю в Таїланді.

Автор: Галина Ялівець