США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу

США та Великобританія перевіряють понад $20 млрд доларів криптовалютних транзакцій, що пройшли через російську криптобіржу Garantex. Передбачається, що її використали для обходу антиросійських санкцій. Йдеться про одне з найбільших порушень санкцій за всю їхню історію.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на анонімні джерела.

Підозрювальні платежі проводилися з використанням прив’язаної до долара валюти Tether. Це криптовалюта, що найбільше продається, у світі з оборотом у $100 млрд. У відповідь на запит видання компанія Tether Holdings заявила, що заморозила активи всіх компаній, які потрапили під санкції США.

Біржа Garantex була заснована в Естонії в 2019 році, проте після початку війни втратила естонську ліцензію і зараз працює в Москві. На її сайті пропонується виведення грошей на карти підсанкційних російських банків — Ощадбанку, Тінькофф та Альфа-банку.

Раніше міністерство фінансів США ввело санкції проти 11 російських фінтех-організацій, зокрема проти сервісу обміну віртуальних валют між користувачами Bitpapa. Через нього, як передбачається, могли бути проведені транзакції на мільйони доларів за участю «Гідри» та Garantex.

«Аргумент»