На Сумщині підірвали ракету Х-59: "Під час падіння втратила двигун"

Читать на русском

На Сумщині підірвали ракету Х-59:

На Сумщині підірвали ракету Х-59: "Під час падіння втратила двигун"

Російська ракета вагою 930 кілограмів упала в лісі, не здетонувавши. Після підриву саперами спалахнула суха трава, тому поліції довелося гасити полум’я.

На Сумщині виявили ворожу авіаційну ракету, яка не здетонувала. 29 березня прес-служба поліції Сумської області поділилася кадрами її підриву.

Повідомляється, що ракету зауважив під час патрулювання поліцейський Іван Коваленко.

"Ворожа ракета була виявлена в лісі неподалік одного з сіл Сумської області. Під час падіння вона не вибухнула, але отримала пошкодження корпусу і втратила двигун", — зазначили в поліції.

Х-59, ракета Х-59, Х59, Х59 qrxiquieuidqqant

Фото з місця подій

Фото: ГУ Нацполіції у Сумській області

Вибухотехніки встановили, що знахідкою є ракета Х-59 "Овід".

"Ця ракета класу "повітря — земля", приблизно сім метрів завдовжки, важить 930 кілограмів і має потужну бойову частину вагою понад 280 кілограмів. При попаданні в ціль — викликає серйозні руйнування та загибель людей. Подібна зброя, у разі виявлення, знищується системами протиповітряної оборони ще у польоті, але якщо не вибухнуло під час падіння, то знешкоджується саперами на місці виявлення", — поінформувала прес-служба.

Х-59, ракета Х-59, Х59, Х59

Фото з місця подій

Фото: ГУ Нацполіції у Сумській області

Сапери оглянули ракету та відокремили її бойову частину від корпусу. Згодом її знищили за допомогою накладного заряду вибухівки.

"Від вибуху спалахнула суха трава на узліссі біля поля, тому поліцейським довелося ще й гасити спалах, щоб полум’я не перекинулося на ліс", — розповіли у відомстві.

Українцям нагадали, що у разі виявлення боєприпасів чи підозрілих предметів не можна підходити близько та торкатися їх.

"Є дані про те, що ворог споряджає деяку свою зброю, яку використовує проти українців, спеціальними пристроями відкладеної дії. Вони можуть спрацювати навіть за кілька годин, а то й доби після падіння", — наголосила прес-служба.

Виявивши вибухонебезпечний предмет, потрібно відійти не менше 100 метрів і зателефонувати на лінію 102.