Сенат США проголосував за $60 мільярдів допомоги для України

сша

Сенат Сполучених Штатів під час фінального голосування підтримав законопроєкт щодо іноземного фінансування, який передбачає також допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню .

Про це свідчить трансляція засідання Сенату.

Наступним кроком має бути рішення Палати представників. Тільки після того документ передадуть на підпис президенту Джо Байдену.

Законопроєкт передбачає $95,3 мільярда для трьох країн. Конкретно для допомоги Україні передбачено $60 млрд. Із яких на оборонні видатки можуть спрямувати $50,43 млрд:

  • $48,4 млрд – Міністерству оборони США на подальшу підтримку України в її боротьбі з Росією до 31 грудня 2024 року включно, а саме:
  • $19,85 млрд – на поповнення американських військових озброєнь і техніки, наданих Україні із запасів Міністерства оборони США;
  • $13,8 млрд – на переозброєння України через закупівлю зброї та боєприпасів у оборонно-промислової бази США;
  • $14,8 млрд – на військову підготовку, обмін розвідданими, посилення присутності в зоні відповідальності Європейського командування та інші заходи підтримки.
  • $8 млн–для генерального інспектора Міністерства оборони для продовження нагляду за допомогою Україні з боку США.
  • $1,6 млрд–для зовнішнього військового фінансування (FMF) для задоволення потреб України та інших регіональних партнерів у протиповітряній обороні, артилерії, морській безпеці, технічному обслуговуванні та підтримці;
  • $300 млн–на допомогу Україні у захисті її кордонів та просуванні верховенства права;
  • $100 млн–на підтримку програм з розмінування, боротьби з тероризмом та нерозповсюдженням зброї масового знищення.

Крім того, пакет містить економічну допомогу Україні на $9,65 млрд ($7,85 млрд – пряма бюджетна підтримка), решту спрямують на гуманітарні потреби.

Коли спікер Палати представників Майк Джонсон проведе голосування за законопроєкт – невідомо. Раніше він уже розкритикував документ і поставив під сумнів його проходження.

Автор: Юлiя Недашківська