Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на рекордні $886 мільярдів

сша

Сенат США ухвалив проєкт оборонного бюджету на наступний рік, однак, як очікується, його остаточне схвалення зіткнеться з проблемами у Палаті представників.

Як пише Reuters, Сенат, контрольований демократами, прийняв свою версію закону про асигнування на національну оборону (NDAA) 86 голосами проти 11, за сильної підтримки як демократів, так і республіканців, передає Європейська правда.

NDAA на 2024 фінансовий рік, який санкціонує рекордні витрати у розмірі $886 млрд, є одним з небагатьох великих законопроєктів, які Конгрес ухвалює щороку. Він регулює все: від підвищення зарплат військовим – цього року воно становитиме 5,2% – до закупівель кораблів і літаків, а також політики, наприклад, підтримки України.

15 липня Палата представників проголосувала за проєкт оборонного бюджету США на 2024 рік, в якому закладено $300 млн на сприяння безпеці України.

$300 млн на підтримку Україні – рівноцінно сумі, яку запитувала адміністрація Байдена, але водночас на 500$ млн менше, ніж було погоджено минулого року. Тоді в рамках оборонного бюджету США Україні виділили $800 млн. Конгрес збільшив суму в $300 млн, яку запропонувала адміністрація.

Раніше в Міноборони США заявили, що в США вистачить озброєння як для забезпечення власних потреб, так і для надання військової допомоги Україні.