Корупційний пісок. Як прокурор Чернігівщини Сергій Василина заробляє на “пісочній кризі” у Чернігові


Серйозний дефіцит піску в Чернігові, який зупинив у місті, що постраждало від російських обстрілів, відновлювальні роботи і ремонт доріг, був створений штучно. І зроблено тим, хто за напрямом своєї служби, мав робити зовсім протилежне – не створювати кризи, а їх ліквідувати.

Об этом сообщает Компромат 2.0

Сьогодні вже очевидно, що за зникненням піску стоїть прокурор Чернігівської області Сергій Василина. Власне, у Чернігові про це, якщо не знає, здогадується багато хто. Недаремно мер міста Владислав Атрошенко ще у вересні прямо вказав на винних у “пісковому локдауні”. За його словами, дефіцит піску – результат розбірок поліції та прокуратури з бізнесом, що, як вважає мер, безвідповідально.

І сперечатися із мером у цій ситуації досить складно. Адже серйозні проблеми з піском у Чернігові почалися ще влітку минулого року, одразу ж після того, як прокуратура відзвітувала, що за результатами розгляду заяви однієї з громадських організацій відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного видобутку піску у с. Неданчичі – єдиному місці в області, де вже багато років добувають пісок для виробництва бетону. При цьому прокуратура вилучила на “місці злочину” спеціальну техніку компаній, що видобувають пісок, і оперативно домоглася арешту техніки та земельних ділянок, де проводилися роботи.

З того часу ні хитко ні валко триває слідство, а ось компанії, які видобували пісок і постачали його в місто втратили будь-яку можливість працювати, що і призвело до серйозного дефіциту піску і тому, будівельні роботи в місті ведуться з величезними затримками, а то й зовсім стоять місяцями.

Чи видобуток піску в Наданчичах був незаконним – питання юридично досить складне. Факт у тому, що довгі роки пісок видобувався, компанії працювали і серйозних претензій до них у правоохоронців не було, але після приходу на посаду обласного прокурора Сергія Василини всякий видобуток піску під приводом його незаконності та арештів став абсолютно неможливим, але не для всіх.

Справа в тому, що Василина зовсім не випадково зацікавився питанням видобутку піску на Чернігівщині. Він, хоч усе життя працює в прокуратурі, паралельно має прибутковий будівельний бізнес. Як це заведено у наших правоохоронців, свій бізнес Василина записав на кохану дружину Ольгу, на яку записані й автомобілі сім’ї – КІА Sportage 2017 року випуску та MINI Cooper 2019 року, та інше майно. Також Ольга Василина є бенефіціаром двох будівельних компаній АКБ “ПІВДЕНЬ-БУД” та ТОВ “КІФА-БУД”, зареєстрованих у Запорізькій області, де до призначення до Чернігова Сергій Василина обіймав керівну посаду в обласній прокуратурі. Там фірми його дружини регулярно вигравали тендери та отримували підряди на роботи за бюджетні кошти.

Тож до будівництва, де без піску ніяк, прокурор Василина має безпосереднє відношення. Що ж сталося на будівельному ринку Чернігівщини після початку “піскового локдауну”? Пісок – зник, а ціни на той, що з’являвся на ринку, помітно зросли. Якщо до блокування прокуратурою видобутку піску ціна за тонну становила близько 150₴, то після ціна на пісок почала доходити до 450₴ за тонну.

Крім того, на ринку Чернігівщини практично нізвідки взялася компанія ТОВ “СВЯТИЙ ГРААЛЬ 777”, яка дуже швидко стала майже монополістом із постачання піску. При цьому важко не звернути увагу, що ця компанія має всі ознаки фіктивності. Вона зареєстрована лише у 2020 році, її статутний капітал становить лише 1000 грн, до того ж у власності компанії немає жодної спеціальної техніки та ліцензії на видобуток піску.

Крім того, компанія ТОВ “СВЯТИЙ ГРААЛЬ 777” під своєю старою назвою ТОВ “ГАРАНТ ВІВАТ” фігурує у кримінальних провадженнях за фактами економічних злочинів.

Те, що “СВЯТИЙ ГРААЛЬ 777” з’явилася у Чернігові не випадково і ця поява пов’язана з діяльністю прокурора Сергія Василини стало зрозумілою після того, як з’ясувалися деякі обставини формальної власниці компанії. Згідно з реєстрами власником та бенефіціаром 50% ТОВ “СВЯТИЙ ГРААЛЬ 777” є така собі Світлана Вікторівна Васильєва уродженка міста Харцизьк Донецької області, звідки родом і Сергій Василина. Більше того, дівоче прізвище громадянки Васильєвої – Василина.

Таким чином, вимальовується цілком чітка і досить типова для нашої корупційної дійсності картина. Прокурор Василина, ініціювавши кримінальне провадження та накладення арештів на компанії, що займалися видобутком піску в єдиному місці, де це можливо робити у великих обсягах у Чернігівській області, прибрав з ринку всіх можливих конкурентів, щоб завести підконтрольну собі фірму, яка без конкуренції тепер може постачати пісок за явно завищеними цінами.

Відмінний бізнес-план, який однак має всі ознаки зловживання владою в корисливих цілях та інших корупційних злочинів, які мають вкрай негативні наслідки для прифронтового Чернігова і негативно позначаються на обороноздатності країни в цілому.

Схоже, антикорупційним органам України настав час звернути увагу на Чернігівщину та місцевого прокурора, поки той у своїй пристрасті до збагачення не нашкодив країні в умовах воєнного часу ще більше.

Источник: Растрига