Raiffeisen Bank оголосив про сотні нових вакансій у РФ, — FT

Читать на русском

Raiffeisen Bank оголосив про сотні нових вакансій у РФ, — FT

Raiffeisen Bank оголосив про сотні нових вакансій у РФ, — FT

Керівництво банку заявляє про непросту ситуацію, оскільки отримані в Росії прибутки не можна вивести за кордон, а будь-який продаж їхнього бізнесу вимагатиме схвалення Кремля.

Нещодавно австрійський Raiffeisen Bank International оприлюднив сотні оголошень про вакансії в Росії. Це говорить про наявність амбітних планів компанії в цій країні, що повністю суперечить офіційним заявам про намір вийти з ринку.

Про це пише видання Financial Times.

Авторам матеріалу вдалося знайти понад 2400 оголошень про працевлаштування, які розмістив у Росії австрійський кредитор ще у грудні. З них близько 1500 мають відношення до управління продажами та обслуговування клієнтів.

У тексті одного з оголошень йдеться про те, що "головними цілями банку є суттєве розширення активної клієнтської бази та стабільне двозначне зростання доходів".

Американське видання зазначає, що це оголошення не збігається з багаторазовими заявами Raiffeisen про бажання скоротити та продати свій бізнес у Росії після оголошення російським президентом Володимиром Путіним початку повномасштабного вторгнення в Україну. Протягом двох років банк виступає західним кредитором із найбільшою кількістю операцій у Росії. За його діяльністю активно спостерігають чиновники американського Міністерства фінансів, а також на нього постійно тисне Європейський центральний банк, вимагаючи виведення капіталу з Росії.

Після звернення за коментарем до Raiffeisen у компанії заявили, що після висновків FT головний виконавчий директор Йоганн Штробль дав розпорядження про початок термінового розслідування.

У звіті, який надало правління російської дочірньої компанії банку, сказано, що рекламу випустили з використанням шаблонної інформації про банк та його амбіції в Росії, яку "помилково не оновили з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну".

"Процес скорочення російського бізнесу відбуватиметься в 2024 році. Райффайзен продовжує працювати над потенційною угодою, продажем або виділенням, що призведе до відділення Райффайзенбанку Росії з групи. Ці оголошення про роботу не відображають заходів, вжитих банком для скорочення свого російського бізнесу, а також не відповідають майбутнім планам щодо нього", – пояснили в Raiffeisen.

Банк опинився у непростій ситуації

Представники керівництва банку стверджують, що вони опинилися у складній ситуації, оскільки прибутки, отримані в Росії, не можна вивести за кордон, а для будь-якого продажу їхнього бізнесу потрібне схвалення Кремля. Водночас "банк має підтримувати свій бізнес у Росії в робочому стані, щоб залучити покупця, не підтримуючи при цьому відкрито російську економіку воєнного часу".

Кредитування у Росії австрійським банком було скорочено, і такі дії планується продовжити і надалі. З початку 2022 року його кредитний портфель зменшився на 56%. До того ж, всі кореспондентські відносини з іншими російськими банками також скоротилися.

За словами пресслужби Raiffeisen, причиною великого обсягу публікацій стали проблеми з утримання працівників. Банк змушений платити завищені зарплати та бонуси, щоб утримати співробітників відділу продажів, які зараз працюють неповний робочий день, але які, як стверджують у банку, необхідні для продажу бізнесу.

Як відомо, Україна закликала банківську групу Raiffeisen Bank International та інші австрійські компанії відмовитися від бізнесу в Росії та не фінансувати війну. Незважаючи на це, банк досі продовжує роботу, хоча і заявляє, що шукає способи виходу з російського ринку.

Також російська "дочка" Raiffeisen Bank надає кредитні канікули громадянам РФ, які воюють в Україні.