Знищена Трипільська ТЕС давала світло 3 мільйонам українців

Читать на русском

Знищена Трипільська ТЕС давала світло 3 мільйонам українців

Знищена Трипільська ТЕС давала світло 3 мільйонам українців

Зруйнована Росією Трипільська теплова електростанція (ТЕС) відігравала критичну роль, забезпечуючи електроенергією майже 3 млн осіб. Станція підлягає відновленню, енергетики вже працюють над отриманням обладнання від європейських країн. Однак у "Центренерго" вважають, що ремонт станції без надання Україні систем ППО – це "марна справа".

Про це "Голосу Америки" розповів голова наглядової ради ПАТ "Центренерго" Андрій Гота. "Минулого літа мали схожу картину, коли ці блоки були не відремонтовані і на деяких станціях не працювали зовсім. Тобто відновити ми можемо все. ... Звичайно, без міжнародних партнерів це зробити майже неможливо, тому ми вже маємо певні обіцянки надати нам трансформатори, турбіни, інше обладнання з європейських країн, але знову ж таки, без достатньої кількості ракет для протиповітряної оборони – це, м’яко кажучи, марна справа буде", – сказав Гота.

За його словами, частину балістичних надзвукових ракет, які летіти у напрямку станції, вдалося збити. Але саме через брак ракет для українських систем ППО частина російських ракет все ж таки досягла мети та знищила ТЕС.

На Трипільській ТЕС протягом кількох днів триватимуть роботи з гасіння пожежі та розбирання завалів, повідомила раніше заступник міністра енергетики Світлана Грінчук під час телемарафону. Завдяки застосуванню різних схем підключень та перепідключень споживачів вдалося уникнути відключень світла у Київській області.

"Важко сказати точно (коли будуть відомі наслідки, – Ред.), оскільки ще триває розбір завалів, ліквідація пожежі. І це триватиме, на жаль, кілька днів, оскільки руйнації були справді значними. І я думаю, що за кілька днів ми вже матимемо більш ясну картину того, чи можна буде відновити якесь обладнання чи відновити станцію хоча б приватно. Або вже шукатимемо інші джерела, тобто покладатимемося на інші об’єкти генерації ", – сказала Грінчук.

Як зазначав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, існує "низка невизначеностей" щодо можливого відновлення генерації на Трипільській ТЕС. Експерт зазначає, що невідомо, наскільки серйозно пошкоджено саму станцію.

Навіть якщо вдасться провести відновлювальні роботи, можливо , один із блоків залишиться в консервації або буде несправним, зазначив фахівець. У зв’язку з цим, навіть якщо певних заходів відновлення буде вжито, прогнозувати його повне відновлення та використання у наступному опалювальному сезоні залишається складним завданням.

Наразі завдяки сприятливій погоді споживачі електроенергії ще не зазнають значних перебоїв зі світлом. Однак, за словами фахівців, відключення можуть початися ближче до літа, а найскладніший період настане взимку.