Прогнози щодо вартості на цемент: підприємці кажуть про безперервне зростання

Picture

Попри війну в Україні, вартість на будматеріали лише підвищується. Зокрема, на початку 2024 року відчутним стало збільшення цін на цементну продукцію. Однак, як уже діляться підприємці, їм надійшли попередження про ще подальше зростання вартості ледь не щомісяця.

Кому ж вигідне збільшення цін та які насправді причини їхнього зростання, зʼясували журналісти СтопКору в новому розслідуванні, зазначається в матеріалі UA.news.

Виробники будматеріалів кажуть, що ще на початку 2024 року вартість на цемент становила близько 4200 грн за тонну, а уже в лютому — підскочила приблизно на 500₴ Однак, підприємці розповідають: вже отримали попередження про зростання вартості й надалі, що відбуватиметься ще ледь не щомісяця. Провідні девелопери України Борис Голденштейн, засновник та CEO "ZEZMAN HOLDING", та Ігор Гуда, засновник "Креатор-Буд", зауважують: унаслідок цього подорожчають також ремонт разом із новим житлом.

Відповідне підвищення ціни — вимушене, адже собівартість на продукцію також стала коштувати більше, переконаний голова асоціації виробників цементу "Укрцемент" Павло Качур.

"Електроенергія з 2020 до 2023 року – ріст 200%, вугілля з 2020 по 2023 рік – ріст 283%. Перевезення з 2020 по 2023 рік – ріст 317%. А перевезення і енергоносії – це 72% нашої собівартості… Я теж хочу дешевого цементу", — поділився він.

Водночас ірландський підприємець Шеймус Мей, котрий раніше працював у бетонному бізнесі, наголошує: реальна причина подорожчання цементу в Україні — це не стільки здорожчанні собівартості, як бажання надприбутків.

"Звичайно, ці великі компанії скажуть, що подорожчання відбувається через підвищення цін на ресурси, так вони виправдовують підвищення цін. Але насправді вони використовують здорожчання собівартості як прикриття для підвищення вартості цементу. Я маю на увазі, що всі ці люди прагнуть максимізувати прибутки", — розповів ірландець.

На думку Шеймуса Мея, можливо, 20-30% і пов’язано зі збільшенням витрат, проте насправді усе криється в бажанні захопити ринок і понаднормових прибутків.

До слова, наразі ірландська компанія CRH із виробництва цементу намагається викупити активи свого конкурента Dickerhoff в Україні. У разі успішності відповідної угоди, холдинг матиме найбільшу частку ринку, тож зможе встановлювати власні умови й ціни на продукцію. Крім того, досвід поглинання ринків по усьому світові CRH уже має: Ірландії, Швейцарії, Німеччині та США.

До прикладу, Шеймус Мей навіть втратив сімейну справу і дах над головою, адже саме тиск СRH змусив його закрити бетонний бізнес. Як додав засновник International Small Business Alliance, цементна компанія у себе на батьківщині ставила завищені ціни на будівельні матеріали на власний розсуд, тож була фактично монополістом там.

Наразі ж така історія має шанси на повтор й на українському ринку, але відповідальний за вирішення відповідного питання Антимонопольний комітет України поки утримується від рішучих дій.

Як наголошують у розслідуванні медійники, ще у жовтні 2023 року в АМКУ журналістам повідомили про подальше ретельне вивчення питання концентрації, а також розгляд угоди купівлі-продажу між компаніями CRH та Dickerhoff. У Комітеті пообіцяли надати офіційні висновки щодо дослідження ринку не пізніше трьох місяців, але відтоді минуло вже п’ять, а, як йдеться у новій відповіді на журналістський запит, розгляд справи про концентрацію досі не завершився.