Інцидент із журналістом «Слідства.Інфо»: Медіарух вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК

Медіарух вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент з журналістом «Слідства.Інфо»

Об’єднання журналістів провідних українських медіа та експертів медійних організацій Медіарух вимагає відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент з журналістом «Слідства.Інфо», якому намагались вручити повістку.

Українські журналісти і медійні організації звернулись до президента Володимира Зеленського, голови СБУ Василя Малюка, генпрокурора Андрія Костіна, міністра оборони Рустема Умєрова і головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського з вимогою «встановити справедливість та захистити права журналістів в Україні».

«Ситуація, що склалась з переслідуванням журналіста-розслідувача «Слідства.інфо» Євгенія Шульгата викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань», – йдеться у заяві медійників.

У Медіарусі кажуть, що «незаконне стеження за журналістом представниками спецслужб та використання військових як інструменту припинення журналістських розслідувань є неприпустимим та загрозливим прецедентом».

«Ми сподіваємося на розуміння та адекватну реакцію правоохоронних органів на наші звернення та очікуємо від них відповіді на питання про джерела вказівок, які так беззаперечно виконувались особами у військовій формі, кидаючи тінь на репутацію ТЦК», – йдеться у заяві.

Медійники вимагають:

  • Негайно відкрити кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем, незаконного стеження та перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників СБУ і ТЦК.
  • Здійснити ретельне та оперативне розслідування обставин справи, зокрема ролі співробітників СБУ і ТЦК у цьому інциденті.
  • Забезпечити надійний захист прав журналістів та їхню безпеку в процесі виконання професійних обов’язків.

«Відсутність належної реакції на такі інциденти підриває довіру до державних інституцій та ставить під загрозу принципи демократії та права на свободу слова в Україні», – підсумували у Медіарусі.

Раніше, у понеділок, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.

«Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя», – розповів журналіст.

Він зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися з ними. Зауважується, що представники ТЦК приїхали в інший район та зустріли журналіста ввечері близько о 21.00.

У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію Шульгату виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

«Слідство.Інфо» також отримало відео з камер спостереження торговельного центру, де відбулися ці події.

«На відео видно, що о 21:08 журналіст заходить у торговельний центр. Вже за кілька хвилин до супермаркету заходять двоє співробітників ТЦК. Разом з ними чоловік у цивільному одязі. З відео зрозуміло, що людина у цивільному дає вказівки співробітникам ТЦК... Менше ніж за хвилину військові підійшли до журналіста», – повідомляє проєкт.

Журналісти ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК, однак вони не погодилися називати особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

«Слідства.Інфо» направило запит з запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ.

Джерела журналістів повідомили, що чоловік, який керував представниками ТЦК, може бути Олексієм Біленком.

«Після пошуків у базах даних журналісти знайшли Олексія Володимировича Біленка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз – у департаменті кібербезпеки СБУ. Тобто у тому департаменті, який очолює Ілля Вітюк – фігурант розслідування Євгенія Шульгата. Також ми з’ясували номер телефону Олексія Біленка деякі користувачі раніше записували його «Льоша СБ», – пишуть журналісти.

Олексій Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах вдався до блокування можливості з ним поспілкуватися.

«Слідство.Інфо» нагадує, що днями Євгеній Шульгат працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня – «Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ». Журналіст каже, що одразу запідозрив, що його зупинили у супермаркеті саме через цю історію.

Проєкт розслідувань «Слідство.Інфо» заявляє, що працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту проєкту. Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо», яке базується на відео з камер спостереження.

У СБУ кажуть, що наразі вивчають інформацію, оприлюднену редакцією «Слідство.Інфо» 6 квітня.

«Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами», – кажуть в СБУ.

Форум