Девід Кемерон пропонує передати Україні стару ППО

Читать на русском

Девід Кемерон пропонує передати Україні стару ППО

Девід Кемерон пропонує передати Україні стару ППО

За словами Девіда Кемерона, є два сценарії розвитку подій. Перший передбачає отримання Київ необхідної підтримки та стратегічної поразки президента РФ Путіна. Другий сценарій є відступом України та загрозою для НАТО та Європи.

Міністр оборони Великобританії Девід Кемерон закликав своїх колег-міністрів із країн НАТО передати Україні засоби протиповітряної оборони, "термін придатності яких наближається". Про це 3 квітня британський міністр повідомив під час виступу у Брюсселі з нагоди 75-ї річниці створення НАТО.

Кемерон мотивує це тим, що краще віддати зброю Україні, ніж списувати її з озброєння, що є витратним процесом.

"Як я сказав колегам-міністрам закордонних справ, нам потрібно піти до міністерств оборони і запитати, що ще ми можемо зробити в плані протиповітряної оборони, що ще ми можемо зробити за зброєю, термін придатності якої наближається. Цю зброю слід передати Україні, а не дороговартісно виводити з озброєння в наших країнах", — заявив голова оборонного відомства Альбіона.

Два варіанти розвитку подій у майбутньому від міністра оборони Великої Британії

Міністр Кемерон також висловив два можливі сценарії майбутнього, що залежать від розвитку подій в Україні. Перший сценарій передбачає отримання Україною необхідної підтримки та стратегічної поразки президента Росії Володимира Путіна. Другий сценарій є відступом України та загрозою для НАТО та Європи.

"Є майбутнє, де Україна отримує необхідну підтримку, а Путін зазнає стратегічної поразки. Він уже багато в чому зазнав його: втратив 350 тисяч людей, близько 30% Чорноморського флоту, втратив половину території, яку він захопив після 22 лютого. НАТО сильніша, і немає ніяких сумнівів у його міцності та здатності допомагати друзям та союзникам, але є й інше майбутнє, де Україна відкинута назад, і цьому аплодують у Москві, Пекіні, Тегерані та Пхеньяні. А НАТО та Європа стикаються з майбутнім небезпеки, сумнівів один в одному щодо того, чи дійсно ми обстоюємо один одного, чи дійсно ми можемо мати політичну волю, щоб відобразити ці погрози", — додав Кемерон.

Камерон зробив висновок, що НАТО готова допомогти Україні у відновленні її території та досягненні миру, але це залежить від вибору, зробленого в цій ситуації.