На Хмельниччині покарали ухилянта, який вважає мобілізацію незаконною

Читать на русском

На Хмельниччині покарали ухилянта, який вважає мобілізацію незаконною

На Хмельниччині покарали ухилянта , який вважає мобілізацію незаконною

Мешканець Хмельницької області наполегливо відмовлявся проходити медогляд та збив дільничого, який хотів доставити його до суду. З’ясувалося, що він має цілу низку аргументів проти свого призову.

В Україні засудили чоловіка, який категорично не хотів проходити ВЛК, щоб його не мобілізували. На засіданні він озвучив несподівані аргументи, чому так уникає військової служби, бувши офіцером запасу. Деталі відомі з вироку Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 20 березня.

Уродженець міста Славута одружений та має неповнолітню дитину. 7 липня 2022 року він як військовозобов’язаний отримав під підпис направлення на медогляд, але проходити його "категорично відмовився" і за 10 днів не з’явився. 16 березня вже 2023 року ситуація повторилась.

5 вересня 2023 року його намагався спіймати та привести на розгляд адмінпорушення у суді дільничий. Чоловік збив офіцера поліції та провіз на капоті приблизно 10 метрів.

Того ж дня у відділенні поліції українцю знову спробували вручити повістку, але його позиція не змінилась. Це кваліфікували як ухилення від виконання військового обов’язку.

На суді ухилянт частково визнав свою вину. Він пояснив, що збив правоохоронця, бо не хотів йти на засідання "у брудному одязі й після відпрацьованого робочого часу".

Офіцер запасу розповів, що закінчив у 1990-х роках військовий виш, отримав звання лейтенанта та два роки прослужив у Хмельницькій мотострілецькій бригаді. Через низьку зарплатню чоловік залишив службу, але переконаний, що "обов’язок перед Вітчизною" вже виконав.

Окрім того, він поставив під сумнів законність мобілізації в Україні. Укази президента про запровадження воєнного стану та початок загальної мобілізації він назвав "авторськими творами". На думку чоловіка, через те, що Україна не оголосила офіційно війну, ці укази незаконні та "не обов’язкові до виконання".

"В перший день після повномасштабного вторгнення він добровільно з’явився у військкомат, але йому пояснили, що немає потреби його мобілізовувати. Потім він просив залучити його до тероборони, але знову отримав відмову. На теперішній час у нього зникла мотивація воювати з "другою армією світу", він має сім’ю, малолітню дитину, батьків похилого віку, які потребують його підтримки", — зазначено у вироку.

Ухилянт переконаний, що мобілізованих недостатньо забезпечують одягом, засобами захисту та озброєнням. Мало того, він зізнався, що його син був мобілізований Росією та "воює по той бік фронту". ТЦК офіцер запасу офіційним органом не вважає, тому в ігноруванні повісток проблеми не бачить.

Суд визнав українця винним за двома статтями та призначив три роки ув’язнення.