Як отримати 8 мільйонів на створення переробного підприємства

БізнесЦензор розбирався в розрізнених нормативних актах та зібрав основну інформацію про гранти для переробного бізнесу.

Гранти на бізнес

З початком повномасштабного вторгнення Україна втратила звичайні логістичні шляхи. Перевезення великих обсягів сировини, що було для України характерним раніше, стає надскладним завданням. Особливо враховуючи блокаду українського кордону з боку Польщі. Тому одним з завдань став перехід від сировини до продуктів з більшою доданою вартістю.

За інформацією Міністерства економіки, через повномасштабне вторгнення Україна втратила майже 30% ВВП. У 2023 році відбулось зростання на 5%. На цей рік запланований ріст ВВП ще на 5%.

Для подальшого зростання Мінекономіки ініціювало програми підтримки бізнесу, що виготовляє продукцію в Україні. Одна з таких ініціатив — гранти на переробку.

В минулому році для представників переробної галузі Мінекономіки, що є головним розпорядником коштів програми, разом з Державною службою зайнятості видали 650 грантів. Максимальна сума держдопомоги кожному грантоотримувачу — 8 млн₴

На цей рік планують видати переробникам 1000 грантів.

На яких умовах можна отримати гроші?

Грант можуть отримати юрособи (окрім державних та комунальних підприємств), фізособи-підприємці, що вже зареєструвалися, та фізособи, що лише планують започаткувати свій бізнес. Заявник-стартапер подається на програму як звичайна фізособа, а після того як отримає схвалення гранту має зареєструватися як фізособа-підприємець або як юрособа впродовж 10 днів від дати схвалення гранту.

Гранти для переробної промисловості надаються на умовах співфінансування.

Максимальна сума державної частки — допомоги — 8 млн₴

Співфінансування відбувається на умовах 80/20 (20% покриває підприємець з власних коштів), якщо мова йде про бізнес на деокупованих територіях чи у прифронтових громадах, на території активних бойових дій. Тобто з 8 млн грн, у випадку бізнесу на вище зазначених територіях частка власних коштів підприємця складатиме 2 млн₴

Перелік таких територій визначений Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Для решти території України проєкт реалізується на умовах співфінансування 50/50. Тобто для отримання 8 млн грн гранту підприємець вносить у проєкт власні 8 млн₴ Він може також залучати у програму кредитні кошти, проте власні мають становити не менше 20% проєкту.

Грант надається на три роки і передбачає створення нових робочих місць.

Ідея полягає в тому, що бізнес впродовж трьох років з дати отримання гранту повертає державі всю суму держпідтримки у вигляді податків та зборів. Якщо розмір платежів виявився меншим, підприємець має повернути різницю між сумою отриманого гранту та фактично сплаченими податками, не пізніше останнього робочого дня місяця, у якому спливає трирічний строк реалізації проєкту.

Воєнні ризики

Треба зазначити, що нові працівники, яких підприємець буде наймати для реалізації проєкту, на який він отримав грант від держави, підпадають під загальні правила мобілізації.

У випадку руйнації переробного підприємства, що бере участь у програмі, внаслідок збройної агресії РФ, держава компенсує підприємцю його власний внесок у проєкт.

Процес оформлення проєкту

Заявка на грант подається через відповідний розділ на порталі Дія, туди також заявник має завантажити свій бізнес-план (на порталі оприлюднений типовий бізнес-план як шпаргалка, типову форму бізнес-плану можна скачати та попередньо заповнити).

Як обіцяють на сторінці Дії, подання заявки на отримання гранту займе приблизно 20 хвилин.

Заявка з Дії автоматично потрапляє до "Ощадбанку", що є уповноваженим банком проєкту. Фахівці Ощаду оцінюють потенціального учасника.

Перший етап — оцінка його ділової репутації- відбувається автоматично. Бот здійснює оцінку по коду підприємства чи ідентифікаційному коду фізособи за базами даних, зокрема за реєстром судових рішень. Перевіряють стан, наявність заборгованостей, кримінальних проваджень.

Якщо цей етап підприємець пройшов успішно, банк запрошує його на співбесіду та просить донести ряд документів, що затверджений Наказом Мінекономіки № 2109 "Перелік документів для розрахунку кількості балів".

Їх варто підготувати на співбесіду заздалегідь, бо у розпорядженні банку всього 10 робочих днів, за які він має прийняти остаточне рішення щодо проєкту конкретного заявника.

Що можна купити за кошти гранту?

Грант можна використати виключно на придбання основних засобів виробництва, їх доставку та введення в експлуатацію. Тобто ці кошти передбачені для забезпечення технологічного процесу підприємця, покривають його витрати на обладнання. Наприклад, коли необхідна нове обладнання, чи вже існуюча виробнича лінія потребує додаткового устаткування, або потрібно замінити елементи обладнання.

Підприємець не може отримати грант готівкою. Кошти на проєкт перераховуються на спеціальний рахунок "Ощадбанку". Після цього підприємець надає банкові платіжку від продавця на придбання обладнання, яку банк проводить.

Які підприємці можуть отримати грант, а які – точно ні

Отримувачами цієї держпідтримки може бути мікропідприємство, мале чи середнє підприємство. До останнього відносять фірму з чисельністю працівників до 250 осіб та з річним доходом до 50 млн євро.

Також заявником може бути особа, що ще не має взагалі досвіду підприємницької діяльності. В такому разі вона може подаватись на грант як фізособа.

Ще однією обов’язковою умовою участі у Програмі є приналежність підприємства до секції С за Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) "Переробна промисловість".

Тому перш ніж подаватись на грант, треба обов’язково перевірити до якої секції належить код ФОПа чи підприємства, що хоче його отримати. Або під яким кодом економічної діяльності слід зареєструватися майбутньому підприємцеві.

За загальним правилом до переробної секції відноситься перероблення матеріалів для виробництва якісно нової продукції. Проте визначення того, що являє собою така нова продукція, досить суб’єктивне. І межі між переробною промисловістю та іншими видами економічної діяльності за КВЕДом інколи недостатньо чіткі.

Наприклад, до переробної промисловості у КВЕД відносять:

перероблення свіжої риби (розкриття устриць, нарізання рибного філе) поза бортом рибальських суден (10.20)

пастеризацію та розлив молока в пляшки (10.51)

вичинення шкур (15.11)

оброблення (консервування) деревини (16.10)

друкування та пов’язані з ним види діяльності (18.1)

відновлення протекторів шин (22.11)

виробництво бетону, готового для використання (крім виробництва бетону будівельними організаціями для власних потреб безпосередньо на будівельному майданчику) (23.63)

нанесення гальванічного (електролітичного) покриття, плакування та термічне оброблення металів (25.61)

капітальний ремонт і реконструкція машин і устатковання (наприклад, капітальний ремонт двигунів для автотранспортних засобів, 29.10)

В той же час не класифікують як переробні, наприклад:

лісозаготівлю, що віднесли до секції A "Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство";

підготування сільгосппродукції до первинних ринків, класифіковане у секції A "Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство";

приготування їжі для споживання на місці, класифіковане у розділі 56 "Діяльність із забезпечення стравами та напоями";

збагачення руд та інших мінералів, класифіковане в секції B "Добувна промисловість та розроблення кар’єрів";

зведення конструкцій та будівельні роботи, які виконуються на будівельному майданчику, класифіковані в секції F "Будівництво";

діяльність із поділу та перерозподілу товарів на менші партії, у т.ч. пакування, перепакування або розлив у пляшки алкогольних напоїв або хімікатів; сортування твердих відходів; змішування фарб на замовлення; різання металу на замовлення; віднесені до секції G "Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів".

Також треба перевірити, чи не відноситься діяльність фірми до переліку заборонених видів діяльності для отримання гранту. До таких, наприклад, належить виробництво тютюнових виробів, алкоголю, зброї та боєприпасів.

З повним переліком можна ознайомитись у Порядку проведення оцінювання заяв, критеріїв оцінювання та необхідної кількості балів (оцінки) для прийняття рішень щодо надання грантів (…), що затверджені Мінекономіки. В Порядку зазначені інші нюанси з підготовки проєкту на грант для переробної промисловості, форма бізнес-плану, форма договору для надання гранту та умови його оцінювання, кінцеві строки подачі проєкту. Можна сказати, що цей Порядок є настільною книгою для кращої підготовки до гранту.

Скільки треба працевлаштувати?

Власне від того скільки працівників підприємець планує залучити під свій проєкт залежить розмір державної підтримки.

За умовами програми, він має працевлаштувати не менше 5 нових робітників.

Для отримання максимального розміру гранту у 8 млн грн, має оформити у себе не менше 25 осіб.

грант на переробку

Для виконання цього обов’язку підприємець буде співпрацювати з місцевим центром зайнятості, який повідомляє про наявність підходящих працівників з числа зареєстрованих там безробітних та допомагає йому з підбором кадрів.

Якщо потрібних фахівців у центрі зайнятості не знайшли, комплектуванням робочих місць грантоотримувач займається самостійно.

Ці робочі місця підприємець має забезпечувати у своєму виробництві впродовж трьох років.

У разі звільнення працівників до закінчення цього строку, він має працевлаштовувати інших осіб. Для цього впродовж п’яти днів після звільнення працівника, що був працевлаштований за Програмою, звернутися до центру зайнятості.

У разі порушення зобов’язання щодо робочих місць підприємець має повернути державі всю суму гранту впродовж одного місяця.

Які найтиповіші помилки серед заявників?

Як зазначається у вебінарі "Гранти для бізнесу. Підтримка переробних підприємств", найчастіше заявники отримують відмови через нецільове використання коштів. Наприклад, заявник зазначає, що за кошт гранту хоче купити трактор, що є транспортним засобом і не може фінансуватись за цією програмою.

Заявник за умовами програми може купувати промислове обладнання закордоном. Проте в цьому випадку треба зважати на певний нюанс –за валюту він може купити обладнання не більше ніж на суму, що складає половину власного внеску. Бо купівля валюти є додатковою операцією, що також трактується як нецільове використання грантових коштів. Тому на решту гранту обов’язково має бути договір на закупівлю обладнання в Україні.

Якщо розглядаємо ситуацію співфінансування 50/50, загалом на максимальні 16 млн грн, то закупити обладнання за валюту можна лише на половину внеска підприємця, тобто на 4 млн₴

Також не можна використовувати грант на розмитнення товарів, виплату зарплати, ремонт тощо.

Також краще не використовувати для отримання гранту юросіб, що були зареєстровані кілька років тому, проте за цей період взагалі не проводили господарських операцій, не показували жодної активності. Відповідь по таким претендентам, обіцяють в міністерстві, буде негативна.