Без світла внаслідок російської атаки залишилися понад мільйон споживачів – Міненерго

Наслідки атаки дронами по Миколаївській області, фото ілюстративне

Без електроенергії через російську атаку залишились понад мільйон споживачів, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

«Атака, яка була завдана росіянами вчора і сьогодні вночі (22 і 23 березня – ред.), ми бачимо, що основним їх об’єктом є енергетична система. І вчорашня їх атака була однією з наймасштабніших від початку війни, тому що одночасно було завдано значних уражень багатьом об’єктам по всій території України. Це об’єкти генерації, обʼєкти системи розподілу, системи передачі електроенергії, в результаті чого більше мільйона споживачів залишилися без електроенергії», – зазначила Гринчук.

За її словами, зараз енергетики намагаються відновити подачу електрики там, де це можливо. У багатьох регіонах це вдалося, проте в Харкові, Харківській області, регіонах, де були великі ураження, застосовуватимуться погодинні відключення, уточнила Гринчук.

«Є регіони, Харків, Харківська область, де ураження були надзвичайно великими. Тому відновити швидко не вдається. Однак ми робимо все можливе, і на сьогодні там залишаються понад 200 тисяч споживачів без електрики, за останні години заживили 50. Але у Харківській області, Харкові можливі погодинні відключення, не просто можливі, вони будуть для того, щоб забезпечити справедливий розподіл енергії до всіх споживачів», – підкреслила заступниця міністра.

Наразі, за її словами, відбувається розбір завалів, оцінка можливості відновлення, заміни обладнання.

«Шукаємо це обладнання і по всій Україні, і з партнерами співпрацюємо, будемо намагатися якомога швидше відновитися і подати електроенергію нашим споживачам», – сказала Гринчук.

Російські війська під час масованої атаки 22 березня також завдали удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі, де є серйозні пошкодження, повідомили в компанії «Укргідроенерго».

Влада Запоріжжя повідомила, що внаслідок удару по місту, який називають наймасштабнішим за рік, загинули троє людей, 14 – поранені.

Хмельницька ОВА повідомляла про двох загиблих і п’ятьох поранених внаслідок удару. Про двох постраждалих відомо на Івано-Франківщині.

У Міненерго наголосили, що цей удар – наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська за ніч і ранок 22 березня запустили по Україні понад 60 безпілотників «Шахед» і майже 90 ракет різних типів.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.

Форум