Правозахисники пропонують владі механізм звільнення утримуваних у РФ цивільних українців

Доктор політичних наук, член експертної ради  Центру громадянських свобод Михайло Савва

Українські правозахисники з Центру громадянських свобод та Координаційного штабу поводження з військовополоненими запропонували українській владі механізм для повернення утримуваних Російською Федерацією цивільних громадян України.

Запропонована ними Стратегія звільнення цивільних ґрунтується на Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження та покарання.

«Перший крок – звернення до влади РФ. Так вимагає саме ця конвенція. Тобто українська влада має почати комунікацію з Росією. Ми розуміємо, наскільки це рішення є непростим, але іншого варіанту ми не бачимо. Другий крок – у разі відмови вимагати створення міжнародного арбітражу. Знову ж, так вимагає конвенція, це є обов’язкові кроки. Якщо протягом шести місяців Росія не погоджується на країну, яка буде виконувати функції арбітражу, то Україна отримає право звернення до Міжнародного суду ООН. Ось це може зробити тільки українська влада», – пояснив доктор політичних наук, член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва.

Зараз Росія незаконно утримує понад 7000 цивільних на окупованих територіях та на території РФ. За два роки повномасштабного вторгнення Україні було передано під час обмінів військовополоненими 160 цивільних заручників. Однак із такими темпами може знадобитися близько 100 років, щоб звільнити всіх.

Форум