Відбудували після артобстрілів: в Ірпені запрацював новий поліцейський відділ

Відбудували після артобстрілів: в Ірпені запрацював новий поліцейський відділ

Більше року тому Київську область деокупували. І разом із звільненням території від загарбника весь світ побачив, на які звірства здатні росіяни. Убивства цивільних, катування та зґвалтування... На шляху до взяття столиці України московити руйнували все. Постраждала й будівля відділу поліції в Ірпені. Наразі її відновили. Більше – у сьогоднішньому матеріалі "Моєї Київщини"

Обвуглені стіни та спалені до тла службові та не тільки автомобілі. Це березень 2022 року. Це місце, де майже 100 мешканців Ірпеня рятувалися від артилерійських обстрілів росіян. Цивільні переховувалися в тирі, що розташований у підвальному приміщенні будівлі. На щастя, вони вижили. Стіни витримали, хоча на них виразно закарбувалися сліди "руского міра".

Хроніку подій минулого року та якими були перші кроки до відбудови зруйнованого пригадав начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов:

Ще 23 березня минулого року, стоячи тут, біля фактично зруйнованої будівлі із вщент розбитими вікнами, існувало всередині відчуття того, що все буде відбудовано значно краще, ніж було. І свій перший візит, на той час голова Національної поліції України, а наразі Міністр МВС Ігор Клименко, робив саме в Ірпінь. Далі це були Бородянка і Макарів. Відбудуємо і всі інші підрозділи на Київщині. І як звільнимо окуповані території – відбудуємо всі підрозділи в Україні!

Під час обстрілу росіяни знищили службові авто ірпінських правоохоронців. Ключі від двох нових передав поліцейським міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. Також він відзначив цінність роботи силовиків під час окупації столичного регіону:

Я хочу подякувати поліцейським, які допомагали проводити евакуацію. На жаль, наше місто було дуже пошкоджене. І, якби ми не евакуювали 95% мешканців, на жаль, у нас би були десятки тисяч загиблих. Це була дійсно потужна підтримка.

Мер також висловив сподівання, що відремонтований відділ стане місцем, де кожен громадянин зможе отримати допомогу та пораду від поліцейських.

Відремонтували приміщення та оновили його й зсередини. Тепер кабінети та коридори мають зовсім інший вигляд.

В урочистостях із нагоди відкриття оновленого відділу взяв участь і в. о. голови Національної поліції України Іван Вигівський, який повідомив зокрема й про ціну звільнення Київщини та порятунку мирного населення Ірпеня:

5 березня ворог зайшов у житлові квартали міста і почав вчиняти жорстокі воєнні злочини, які надалі стали відомі всьому цивілізованому світові. Завдяки оперативним та професійним діям поліцейських, органів місцевої влади, військових, волонтерів з-під обстрілів вдалося вивезти майже 95% мирних громадян. На жаль, ми маємо і втрати серед особового складу – 5 співробітників поліції Київської області.

Те, що вирізняє нас від ворога, – наша історична пам’ять. Ми знаємо, що за свободу та незалежність платимо життями найкращих синів і доньок країни. Тому й вшановуємо тих, завдяки кому можемо й далі продовжувати цю боротьбу. Завдяки кому прокидаємося під когортою синьо-жовтого стяга. Під час евакуаціїї громадян в Ірпені загинув дільничний офіцер капітан поліції Сергій Близнюк. У пам’ять про цю жертву під час виконання службового обов’язку названо сквер на території Ірпінського відділу поліції.

На зображенні може бути: дерево та трава

Нагадаймо, що в Бучі на честь загиблого від кулі ворожого снайпера оперуповноваженого Юрія Чабаха перейменували одну з вулиць міста.

Під час відкриття поліцейського відділу в Ірпені вшанували всіх загиблих у російсько-українській війні. Рідним полеглих ірпінських правоохоронців вручили нагороди. Зокрема Указом Президента України капітана поліції Сергія Близнюка та капітана поліції Юрія Чабаха нагороджено орденами "За мужність" ІІІ ступеня (посмертно). Відзнаки отримували дружина та батько загиблих поліцейських – Наталя Близнюк та Олександр Чабах.

На зображенні може бути: 5 людей

Зауважимо, що нагороджували відомчими відзнаками МВС і правоохоронців, які мужньо виконували свої обов’язки під час захисту Ірпінської громади та порятунку мирного населення. Крім того, чергове спеціальне звання "полковник поліції" отримав начальник відновленого відділу поліції Олександр Малоголовий.

Варто додати, що відремонтований відділ поліції в Ірпені вночі сяятиме містянам синьо-жовтими вогнями, а поблизу буде розміщена істаляція з наслідками воєнних злочинів росіян.