Україна прагне залучати більше жінок до розмінування

Читать на русском

Україна прагне залучати більше жінок до розмінування

Україна прагне залучати більше жінок до розмінування

Україна прагне активніше залучати жінок до розмінування українських територій. У реалізації навчання протимінній діяльності для українських жінок допоможе Канада.

Нині жіноцтво у державних та недержавних операторах з розмінування становить близько 30%, однак уряд прагне домогтися вищих показників. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Днями перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко – зустрілася з послом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл. Під час зустрічі йшлося, зокрема, про просування гендерно-трансформаційної протимінної діяльності в Україні, у чому Київ розраховує на підтримку Отави, адже українські посадовці переконані, що "активне залучення жінок до учасників протимінної діяльності в Україні сприятиме підвищенню оперативності та ефективності цього процесу".

Участь у зустрічі, окрім представників Мінекономіки, взяли посадовці Мінсоцполітики, МЗС, Посольства Канади в Україні, ПРООН в Україні, ЮНІСЕФ в Україні, HALO Trust в Україні.

"Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема, і таких важливих напрямів, як розмінування. Нині в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО "Жінки, мир і безпека". Ми прагнемо збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, тож для нас є цінною підтримка наших канадських партнерів у цьому питанні", – заявила Свириденко.

Згідно з даними Мінекономіки, на реалізацію 12 проєктів із протимінної діяльності в Україні Канада виділила близько 28,6 доларів. Більшість з цих проєктів було реалізовано у 2023 році. Ще три проєкти почали реалізувати з лютого 2024 року. Йдеться про проєкти "Гендерно-інклюзивне розмінування для сталого майбутнього в Україні", "Підтримка сталості розмінування в Україні", "Програма підтримки України Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування".

"Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності, ми потребуємо більше операторів з розмінування, більше техніки, навчання саперів. Уряд розглядає питання державного фінансування приватних операторів, що дасть змогу збільшити кількість таких компаній на ринку України, а також зацікавити міжнародні компанії активно приєднуватися до процесу розмінування українських земель", – зазначила очільниця Мінекономіки.

Перша віцепрем’єрка наголосила, що для уряду залишається пріоритетом забезпечення умов для професійної реалізації у протимінній діяльності жінкам, ветеранам, особам з інвалідністю та українцям, що постраждали від вибухонебезпечних предметів. Це сприятиме також їхній соціальній інтеграції.

Тож урядовці, за словами Свириденко, сподіваються, що канадські партнери приєднаються до створення відповідних програм з навчання у ПМД, зокрема для жінок.