Німеччина відправила у Литву передовий підрозділ Бундесверу

Читать на русском

Німеччина відправила у Литву передовий підрозділ Бундесверу

Німеччина відправила у Литву передовий підрозділ Бундесверу

Перші 20 військових готуватимуть наступних солдатів до розгортання німецької бригади. Її чисельність становитиме близько 5000 особового складу, згідно з графіком, бригада має бути введена в дію до 2027 року.

Про це повідомив німецький канал Deutsche Welle.

Видання зазначає, що постійна дислокація бригади в Литві є прецедентом в історії Бундесверу, адже ніколи раніше він не розміщував стільки військових за кордоном на постійній основі.

Федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус (Boris Pistorius) під час прощання з військовими зазначив, що "це важливий день для Бундесверу".

"Це перший раз, коли ми розмістили такий підрозділ на постійній основі за межами Німеччини. Я знаю, що попереду ще багато робот. Інфраструктура має бути належною, там мають бути казарми, житло, квартири. З литовського боку ще багато чого треба зробити", – зазначив міністр.

Вперше в історії: Німеччина відправила контингент військових у Литву dqdiqhiqdkiqxuant

За інформацією міністерства оборони ФРН, попереднє командування бригади вирушає до Литви разом з армійським інспектором, генерал-лейтенантом Альфонсом Майсом (Alfons Mais).

"Бригада матиме дуже високий пріоритет. Вона має бути оснащена на 100 відсотків. Вона буде оснащена найкращим, що у нас є", – сказав Майс в ефірі ранкової програми ARD перед відльотом до Литви.

У Вільнюсі перших членів литовської бригади зустріне нещодавно призначений міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

Німеччина розгортає в Литві боєздатний і самостійно діючий бойовий підрозділ у відповідь на російську агресію в Україні. Такий крок покликаний стримати загрозу з боку країни-агресорки РФ для східного флангу НАТО.

Литва межує з союзницею Росії Білоруссю та ексклавом РФ Калінінградом в Балтійському морі. Між двома країнами на захід від Литви до Польщі пролягає вузький сухопутний коридор – так званий Сувальський перешийок, за який можуть спалахнути бої в разі нападу.

Вперше в історії: Німеччина відправила контингент військових у Литву

Дорожню карту розміщення німецької бригади на постійній основі підписали у грудні минулого року Борис Пісторіус і колишній міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Згідно з графіком, бригада Panzerbrigade 45 має бути остаточно введена в дію до 2027 року, вона складатиметься з п’яти батальйонів, включно з танковим і артилерійським. Для цього планується залучити близько 4800 солдатів і близько 200 цивільних військовослужбовців Бундесверу, які зможуть привезти з собою сім’ї.

До кінця 2024 року попереднє командування має зрости до команди розгортання, яка складатиметься з близько 150 осіб. Після офіційного введення бригади в експлуатацію у 2025 році того ж року розпочнеться розгортання інших підрозділів за умови наявності необхідної інфраструктури в Литві.