WSJ: РФ розгорнула широку мережу "тролів", щоб зірвати підтримку України з боку США

Читать на русском

WSJ: РФ розгорнула широку мережу

WSJ: РФ розгорнула широку мережу "тролів", щоб зірвати підтримку України з боку США

Кремлівські ботоферми продукують тисячі сфабрикованих новинних статей, публікацій у соціальних мережах та коментарів, які пропагують американський ізоляціонізм, виявили журналісти.

Росія нарощує свої пропагандистські операції для реалізації другого фронту, який, за словами нинішніх і колишніх високопосадовців Заходу, став майже таким же важливим для Москви, як військова кампанія в Україні, оскільки схвалення Конгресом подальшої допомоги стало критичним для можливості Києва продовжувати захищатися.

Про це повідомляє The Washington Post .

Кремль, як кажуть у матеріалі, серйозно зайнявся підривом американської підтримки України у січні 2023 року. Сергій Кирієнко, перший заступник глави адміністрації Кремля, викликав команду політтехнологів, які вже працюють над кампаніями послаблення підтримки Києва в Європі, і попросив документи, що показують, що вони розширюють свої зусилля. Для цього працюють десятки співробітників ферми тролів та перекладачів.

Кремлівські ботоферми публікують тисячі сфабрикованих новинних статей, публікацій у соціальних мережах та коментарів, які пропагують американський ізоляціонізм.

"Головним пріоритетом Росії є зупинка зброї", — сказав один із співробітників Республіканської партії.

Він пояснив, що можна побачити широку кампанію, яка включає кілька напрямків, деякі з яких працюють краще за інших. Співробітник та інші західні чиновники говорили за умов анонімності, щоб обговорити чутливі оцінки.

За словами аналітиків і колишніх американських чиновників, ця кампанія є частиною все більш витонченої стратегії, заснованої на майже 10-річних зусиллях Кремля підняти голоси популістських антиістеблішментських політиків, які виступають проти глобальної ролі США. Пропагандисти використовували іншу техніку для поширення лише веб-адреси, а не слів у повідомленні, щоб зірвати пошуки цього матеріалу, згідно з дослідницькою компанією соціальних медіа Alethea, яка назвала тактику "писання невидимим чорнилом". Інші трюки обфускації включають перенаправлення глядачів через низку, здавалося б, випадкових сайтів, доки вони не потраплять на оманливу статтю.