Комітет ВР підтримав законопроєкти для боротьби із "чорним зерном"

зерно,агропродукція

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроєкти №10168-2 та 10169-2 про боротьбу з "чорним зерном" та неповерненням валютної виручки .

Про це повідомив заступник голови комітету та народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

"Сподіваюсь всі домовленості між комітетом, Мінфіном та бізнесом щодо критеріїв будуть дотримані", – зазначив він.

Також нардеп порадив НАБУ "ретельно придивиться до персонажів, які зараз в Одесі вирішили налагодити свою систему "ризик-менеджменту" по експорту зерна".

Зокрема, законопроєктом №10168-2 пропонується скасувати режим експортного забезпечення для здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту відповідних товарів. Натомість встановлюється заборона за вказаними операціями "зарахування зустрічних вимог; використання рахунків резидентів, відкритих за кордоном, для отримання грошових коштів від нерезидентів; використання інших форм грошових розрахунків з нерезидентом, що не передбачають рух коштів з-за кордону на рахунки резидентів в Україні".

Також пропонується уточнити вимоги до реквізитів податкової накладної; особливості реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, поданих для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Метою проєкту, як зазначається у пояснювальній записці до нього, є "мінімізація поширених схем ухилення від оподаткування під час здійснення платниками операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції (зернових та олійних культур)".

Водночас законопроєкт №10169 зобов’язує експортерів вностити інформацію про реквізити відповідної податкової накладної до митної декларації, а також надає повноваження Мінагрополітики встановалювати мінімальні експортні ціни на зерно та олію.

Як повідомлялося, за оцінкою Бюро економічної безпеки (БЕБ), у січні-вересні 2023 року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн, що становить понад 20% від загальної кількості.

З 11 листопада тижня Нацбанк на виконання рішення Кабміну зменшив зі 180 до 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту аграрних товарів, а також змінив правила для експортерів зерна.

Автор: Юлiя Недашківська