У СБУ відреагували на інцидент із повісткою журналісту «Слідства.Інфо»

У Службі безпеки України (СБУ) відреагували на інцидент з повісткою журналісту «Слідства.Інфо»

У Службі безпеки України (СБУ) відреагували на інцидент з повісткою журналісту « Слідства .Інфо».

У пресслужбі відомства у коментарі Радіо Свобода кажуть, що наразі вивчають інформацію, оприлюднену редакцією «Слідство.Інфо» 6 квітня.

«Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами», – кажуть в СБУ.

Раніше, у понеділок, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.

«Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя», – розповів журналіст.

Він зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися з ними. Зауважується, що представники ТЦК приїхали в інший район та зустріли журналіста ввечері близько о 21.00.

У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію Шульгату виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

«Слідство.Інфо» також отримало відео з камер спостереження торговельного центру, де відбулися ці події.

«На відео видно, що о 21:08 журналіст заходить у торговельний центр. Вже за кілька хвилин до супермаркету заходять двоє співробітників ТЦК. Разом з ними чоловік у цивільному одязі. З відео зрозуміло, що людина у цивільному дає вказівки співробітникам ТЦК... Менше ніж за хвилину військові підійшли до журналіста», – повідомляє проєкт.

Журналісти ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК, однак вони не погодилися називати особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

«Слідства.Інфо» направило запит з запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ.

Джерела журналістів повідомили, що чоловік, який керував представниками ТЦК, може бути Олексієм Біленком.

«Після пошуків у базах даних журналісти знайшли Олексія Володимировича Біленка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз – у департаменті кібербезпеки СБУ. Тобто у тому департаменті, який очолює Ілля Вітюк – фігурант розслідування Євгенія Шульгата. Також ми з’ясували номер телефону Олексія Біленка деякі користувачі раніше записували його «Льоша СБ», – пишуть журналісти.

Олексій Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах вдався до блокування можливості з ним поспілкуватися.

«Слідство.Інфо» нагадує, що днями Євгеній Шульгат працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня – «Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ». Журналіст каже, що одразу запідозрив, що його зупинили у супермаркеті саме через цю історію.

Проєкт розслідувань «Слідство.Інфо» заявляє, що працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту проєкту. Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо», яке базується на відео з камер спостереження.

Форум