«Дуже соромно»: в Офісі омбудсмана відреагували на конфлікт у шелтері для переселенців у Львові

Шелтер для переселенців в Україні, фото ілюстративне

Шелтер для внутрішніх переселенців благодійної організації «100% життя» у Львові вже понад тиждень залишається без світла через конфлікт із власником приміщення. За словами представниці Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, Ольги Алтуніної, врегулювати це питання мають в обласній держадміністрації.

Про це Алтуніна повідомила в ефірі програми Радіо Свобода «Cвобода.LIVE».

«Щодо світла, то зараз ідуть перемовини. Обов’язок, щоб владнати цю ситуацію, лежить на облдержадміністрації», – повідомила вона.

Зі слів Алтуніної, близько 70 людей залишатимуться жити в прихистку «100% життя» до 1 травня – тоді шелтер організації переїде в інше приміщення.

«Їм безкоштовно возять їжу, є пристрій, де вони можуть заряджати свої пристрої. У них (адміністрації шелтеру – ред.) є домовленість про те, що мешканці будуть відвідувати банний комплекс», – сказала представниця омбудсмана.

Ольга Алтуніна також додала, що такі випадки у прихистках трапляються нечасто.

«Таких скарг ми отримуємо досить мало. Я можу сказати, що це – виняток. І дуже соромно було дивитися на дії керівника цієї комерційної організації, який так себе поводив», – зазначила представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.

Наприкінці березня благодійна організація «100% життя» поскаржилася на блокування роботи їхнього шелтеру для переселенців у Львові. Загалом там проживає близько 70 людей, це найбільш найнезахищеніші групи – літні люди, особи з інвалідністю, ВІЛ-позитивні та колишні наркозалежні.

«З окупації – знову в заручники»: У шелтері для переселенців у Львові спалахнув конфлікт (відео)

Будь ласка, зачекайте

За словами організації, власник приміщення, львівський забудовник Ігор Микичак вимкнув їм світло та погрожує забрати їхнє майно. У «100% життя» твердять також, що орендодавець проявляв фізичну агресію до однієї із працівниць. Проєкт Радіо Свобода «Ти як?», що розповідає про життя біженців і внутрішніх переселенців, неодноразово звертався до власника приміщення і найближчими днями очікує на його офіційний коментар.

Форум