«Київпастранс» замовив партнерам партнера Шурми тягову підстанцію за 77 мільйонів

КП «Київпастранс» 19 березня за результатами тендеру замовило ТОВ « Плутон ІС» тягову підстанцію вартістю 77 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виробник поставить модульну комплектну тягову підстанцію МКТП. Як сказано в документах на неї, можна використовувати її як мобільний або стаціонарний розподільчий пункт електроенергії для покращення якості та надійності міського електротранспорту. Вона одноагрегатна та складається з одного модуля, обладнаного перетворювальним агрегатом у складі трифазного сухого трансформатору потужністю 1000 кВА і випрямляча номінальним струмом 1250 А із трифазною мостовою схемою. Перелік складових частин було наведено у договорі, але ціни невідомі. Договір передбачає аванс 70% і виплату решти після поставки.

У червні 2023 року «Київпастранс» уже замовляв «Плутон ІС» підстанцію МКТП за 129 млн₴ Однак вона була двохагрегатною і складалася з двох модулів, кожний з яких обладнаний перетворювальним агрегатом у складі трифазного сухого трансформатору потужністю 1600 кВА і випрямляча номінальним струмом 2000 А із трифазною мостовою схемою.

Нині формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 78 млн грн склала 2%.

Як і торік, єдиним конкурентом було дніпровське ТОВ «МБК Сінергія» директора Батира Азімова з Дніпра, Володимира Кошеля з-під Дніпра та Любові Сердюк із Кам’янського. Всі його документи, як і минулого разу, були в архівах під паролем, тому виробник невідомий.

Директором львівської «Плутон IC» є Євген Дмитрович Овсянікер, а засновником – Дмитро Юхимович Овсянікер із Запоріжжя. Останній володіє запорізьким ПрАТ «Плутон» разом із запорожцем Сергієм Сечиним і росіянином Володимиром Осіповим. Той є гендиректором і основним акціонером російського ЗАО «НПП Энергия», яке виробляє електрообладнання.

Сечин і Дмитро Овсянікер володіють російським АО «ЭТК «Плутон». Раніше українське ПрАТ «Плутон» входило в групу «Плутон» із російським АТ «ЕТК «Плутон» та іншими.

Крім того, у 2022 році фірма «Плутон IC» заснувала дніпровський консорціум «ЕДС-Плутон» разом із дніпровським ТОВ «ЕДС-Інжиніринг», яким зараз володіє Олександр Запишний з Нікополя. Це бізнес-партнер Олега Шурми, брата заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми. Вони є співвласниками запорізького ТОВ «Соларфілд-1».

Загалом із 2016 року переможець «Плутон ІС» натендерив 449 млн₴ А консорціум у 2023 році отримав підряди філій «Укрзалізниці» на реконструкцію енергооб’єктів на 692 млн₴

Анна Сорока, “Наші гроші”