Суд арештував будівлі київського комплексу відпочинку X-Park,

дбр

Суд арештував понад 80 незаконно збудованих об’єктів нерухомості на острові "Муромець" в Деснянському районі столиці.

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань (ДБР), для зведення будівель організатори схеми незаконно використовували 10 гектарів землі київської громади.

Згідно з судовим рішенням, компанія-забудовник також сплатила платежі за користування земельною ділянкою на території острова, які не надходили з моменту укладення інвестиційної угоди у 2015 році. За даними слідства, увесь цей час податок замість підприємства сплачувався зі столичного бюджету.

Працівники ДБР також встановили, що одне зі столичних товариств уклало із КМДА інвестиційний договір на майже 150 млн грн для будівництва спортивних об’єктів та споруд.

Угодою було передбачено створення на острові Всеукраїнського парку пам’яті борців за свободу і незалежність України у Києві. За даними ДБР, підприємство-підрядник підконтрольне одному із нинішніх радників міського голови, який і сприяв підписанню документів. Компанія мала облаштувати парк для проведення спортивно-масових заходів, побудувати дитячі майданчики, зони дозвілля та відпочинку.

Проте, за даними слідства товариство не виконало умови інвестиційного договору, зокрема щодо строків будівництва та графіку фінансування проєкту. Зафіксовано також факти нецільового використання території парку під незаконне будівництво.

"Станом на березень 2023 року роботи мали б бути виконані на 100%, але наразі виконано менше половини. Водночас ділки збудували об’єкти не передбачені угодою. На незаконно захоплених 15 земельних ділянок площею понад 10 гектарів, компанія самовільно побудувала близько 80 об’єктів нерухомості, які не були передбачені проєктно-кошторисною документацією. Зокрема, замість обумовлених спортивних майданчиків товариство звело ресторан та котеджі", – зазначається у повідомленні.

На думку слідчих, Департамент економіки та інвестицій КМДА не здійснював належний контроль за виконанням та дотриманням умов інвестиційного договору. Кримінальне провадження розпочате за статтею зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

ДБР не вказує, про яку саме ділянку та об’єкти нерухомості йдеться, проте оприлюднені фото свідчать, що це територія X-Park на острові Муромець.

Фактичними власниками X-Park є Юрій Зозуля та його дружина Олена.

Суд арештував будівлі київського комплексу відпочинку X-Park, – ДБР 01

Суд арештував будівлі київського комплексу відпочинку X-Park, – ДБР 02

Суд арештував будівлі київського комплексу відпочинку X-Park, – ДБР 03

Суд арештував будівлі київського комплексу відпочинку X-Park, – ДБР 04