Чоловіки тисячами нелегально переходять український кордон, щоби втекти від війни, - New York Times

Читать на русском

Чоловіки тисячами нелегально переходять український кордон, щоби втекти від війни, — New York Times

Чоловіки тисячами нелегально переходять український кордон, щоби втекти від війни, — New York Times

Видання New York Times пише, що українські чоловіки тисячами нелегально переходять кордон, щоби втекти від війни.

Вони вважають за краще "ризикнути скупатися" і навіть потонути, перепливаючи річки в західній Україні, ніж воювати.

"Враховуючи високий рівень втрат, призов до армії — це все одно, що отримати квиток на фронт в один кінець", — пише газета з посиланням на українських солдатів.

Румунська влада заявляє, що після російського вторгнення на їх берег річки Тиса перепливло понад 6000 чоловіків.

"Але не у всіх це виходить. На обидва береги викинуло тіла 22 чоловіків", — повідомила прессекретар Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова. Але, швидше за все, потонуло ще більше, через що Тиса отримала прізвисько "річка смерті".

Вихід ухилянтів змінив характер контрабанди у Карпатах, яка колись оберталася навколо підроблених цигарок. Тепер вона майже повністю перетворилася на бізнес із переправки чоловіків. За словами Федорової, минулого року Мукачівський прикордонний загін розігнав 56 таких угруповань.

Ціни на допомогу при перетині кордону зросли до 10 000 доларів з особи — з двох тисяч після початку вторгнення. Контрабандисти стали наймати гідів з-поміж місцевих ромів, які виводять чоловіків за кордон.

Щоб цьому протистояти, прикордонники встановили вздовж кордону додаткові інфрачервоні камери та датчики, які спрацьовують кроками, розповіла лейтенант Федорова. Також на дорогах, що ведуть до кордону, чергують блокпости.

різне qkxiqdxiqdeihrant