У Польщі вважають, що питання щодо повернення чоловіків призовного віку до України має вирішуватися на рівні ЄС

Питання щодо повернення чоловіків призовного віку до України мають ухвалювати на рівні ЄС. Про це сьогодні на пресконференції заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Однак, за його словами, якщо Україна звернеться за допомогою, то Польща її надасть.

«Дуже важливо, щоб це були рішення на європейському рівні, і знаю, що розмови між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають. Рішення на європейському рівні дають повну ефективність цих дій і в таких рішеннях ми зацікавлені», – сказав міністр оборони.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна сьогодні в ефірі телеканалу TVP Info сказав, що український уряд ще не звертався до польської сторони з питанням про відправлення українських чоловіків, які перебувають у Польщі, на батьківщину, але коли таке звернення буде, то польська сторона буде діяти відповідно до польського та європейського законодавства.

«Памʼятаймо одну річ, що у частини з цих осіб, які перебувають у Польші, закінчується термін дії дозволів на проживання, тому ми можемо, наприклад, не надавати цих дозволів», – сказав заступник міністра закордонних справ.

На запитання щодо можливого звернення українського уряду до Польщі з пропозицією не продовжувати дозвіл на проживання чоловіка у віці 18-60 років, Анджей Шейна відповів: «Ми точно не будемо захищати ухилянтів».

У Литві підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку, але механізмів наразі немає

Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном, включно з оформленням заявок на отримання закордонних паспортів та їхню видачу. Як пояснили в міністерстві, це пов’язано з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Рішення у зовнішньодипломатичному відомстві назвали тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном»

Форум