Військова база Ізраїлю витримала удар Ірану: вона продовжує функціонувати

Читать на русском Read in English

Військова база Ізраїлю витримала удар Ірану: вона продовжує функціонувати

Військова база Ізраїлю витримала удар Ірану: вона продовжує функціонувати

У ніч проти 14 квітня Іран атакував Ізраїль, запустивши близько 300 різних засобів ураження. 99% з них вдалося перехопити засобами ППО, однак кілька іранських балістичних ракет досягли ізраїльської авіабази "Неватім" на півдні країни.

Шкоду, завдану Іраном інфраструктурі об’єкту, в Армії оборони Ізраїлю назвали "незначною", на підтвердження продемонстрували відео посадки винищувача п’ятого покоління F-35 на неушкоджену злітну полосу авіабази "Неватім". Про це повідомляє The Times of Israel, з посиланням на речника ЦАХАЛ Даніеля Хагарі.

Після нічної атаки Ірану на Ізраїль, у ході якої кілька іранських ракет прорвалися до авіабази "Неватім", у ЦАХАЛ заявили, що інфраструктурі об’єкту було завдано "незначних ушкоджень". На ранок 14 квітня, запевнив Хагарі, авіабаза працює у звичайному режимі. Він також продемонстрував кадри прямої трансляції з "Неватім", на яких видно, як винищувач F-35 здійснює посадку на неушкоджену злітно-посадкову смугу авіабази.

"Як ви бачите, база функціонує і продовжує виконувати поставлені завдання. На відео видно злітно-посадкову смугу в "Неватім"", – прокоментував відео Хагарі.

За словами речника ЦАХАЛ, ударом по авіабазі Іран прагнув послабити можливості Ізраїлю у повітрі, однак досягти цього Тегерану не вдалося.

"Іран думав, що зможе паралізувати базу і таким чином завдати шкоди нашим повітряним можливостям, але це не вдалося. Літаки ВПС продовжують злітати та приземлятися з бази, а також відправлятися для наступальних і оборонних місій, включно з літаками Adir (F-35), які зараз повертаються з місії з оборони бази, і незабаром ви побачите їхню посадку", – підкреслив Хагарі.

Загалом, за його словами, уночі проти Ізраїлю Іран застосував близько 300 засобів повітряного ураження. 99% з них вдалося перехопити засобам ППО Ізраїлю та кільком його союзникам.

Так, упродовж атаки Іран запустив 170 дронів-камікадзе, жоден з яких не досягнув території Ізраїлю, оскільки всі вони були знищені за межами країни як ізраїльською ППО, так і силами союзників.

Не долетіла до Ізраїлю й жодна з 30 іранських крилатих ракет: 25 з них знищила ізраїльська ППО.

Балістичних ракет під час атаки Іран застосував 120. Переважну більшість знищила система протиповітряної оборони Arrow далекого радіусу дії, однак кілька ракет змогли обійти оборону і досягли авіабази "Неватім".